Terug naar overzicht

Jaarvergadering Dorpsbelang Espel

Dorpsbelang
18/3/24

Jaarvergadering Dorpsbelang Espel 2024

Rond de 90 belangstellenden hebben vrijdag 15 maart de jaarvergadering van Dorpsbelang Espel bijgewoond in De Ducdalf. Beduidend meer dan andere jaren wat ongetwijfeld te maken heeft met de onthulling van het nieuwe logo en website van Espel.

Voordat de website werd gepresenteerd vond eerst de jaarvergadering plaats onder leiding van dorpsvoorzitter Roy Metsemakers. Hij benoemde enkele zaken in zijn terugblik met als hoogtepunt het evenement Espel Live op 2 september jl. Andere noemenswaardig feiten zijn het behoud van een volwaardige verbinding tussen Espel en Emmeloord door de maximumsnelheid van 80 km te handhaven, de nieuwe winterverlichting in het centrum van Espel en de brainstormsessie van dorpsbelang in de zomer, die heeft geleid tot onder andere de prachtige nieuwe website.

Vooruitblik
Dit jaar staat qua woningbouw op de planning de verdere ontwikkeling van de nieuwbouw aan de westkant van het dorp. Ook de bouw van 13 appartementen en 5 patiowoningen op het terrein van De Kaghe in de Leliestraat zal dit jaar starten. Die ruimte is inmiddels bouwrijp gemaakt. Verder is een nieuw CPO-project gestart waar 15 jongeren uit Espel belangstelling voor hebben. De beoogde locatie is de Bredehof.
Natuurlijk vinden komend jaar ook weer verschillende evenementen plaats, zoals de 12-dorpenloop op 20 april, Koningsdag, Dorpsfeest (30 mei t/m 2 juni) en voor de 20ste keer de Autocross op 8 juni. De OMNI organiseert op 31augustus een gezellige sportdag voor alle dorpsbewoners.
Voor het sinterklaasfeest moeten we op zoek naar een nieuwe hulp-Sinterklaas. Na 17 jaar is Jack Wijnia gestopt. Als dank kreeg hij een mooie attentie van Dorpsbelang.

Masterplan Espel
Bestuursleden Minetta Bus en Jakob van der Wekken gaven een toelichting op het Masterplan Espel, dat tot stand is gekomen op basis van het traject placemaking. Placemaking is het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte en het leven van de mensen die er gebruik van maken. Het masterplan moet ervoor zorgen dat Espel toekomstbestendig is met waarborging van de saamhorigheid en leefbaarheid. Het masterplan is inmiddels gepresenteerd aan de gemeente, waar het enthousiast is ontvangen.

Tijdens de vergadering is verder aan de orde gekomen het voornemen van de gemeente om alle dorpen in de Noordoostpolder te compenseren met windmolengelden; de verwarring die is ontstaan over het glasvezelnetwerk en er is weer aandacht gevraagd voor enkele plekken in het dorp die een opknapbeurt kunnen gebruiken, zoals de loswal en de korte achterzijde.

Als laatste is gemeld dat dorpsgenoot Joanna Schoenaker het ontroerende boek ‘ALS je de handen, voeten en stem van je Lieve bent geworden’ heeft geschreven over de laatste jaren samen met haar man Jan de Sain, die leed aan de ziekte ALS en daaraan ook overleden is. Het boek is vanaf 25 maart verkrijgbaar en een deel van de opbrengst gaat naar de ALS-stichting.

Bij het agendapunt bestuurszaken werd duidelijk dat Dorpsbelang Espel en haar commissies financieel gezond zijn. Jakob van der Wekken is onder applaus herkozen als bestuurslid van het dorpsbelang. Elien Meisner en Wim Kemper zijn benoemd als nieuw bestuurslid van het Dorpsbelang

Na sluiting van de vergadering was het woord aan Michiel Maas, die namens de werkgroep de nieuwe website presenteerde (www.espel.nl) en Roy als dorpsvoorzitter had de eer het nieuwe logo te onthullen. De aanwezigen waren enthousiast overzowel de website als het logo. Na afloop is er gezellig nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje. Het was een geslaagde avond!

No items found.